Skladištenje i čuvanje maslinova ulja

0
2188

maslina 6 Tradicionalni način čuvanja maslinova ulja u kamenicama s drvenim poklopcem treba izbjegavati. Najveći nedostatak kamenice jest što se drvenim poklopcem ne može čvrsto zatvoriti. Velika površina ulja je stalno u dodiru sa zrakom te oksidira i gubi kvalitetu.

Kamenica je neprikladna i za odvajanje taloga od ulja. Kiseline iz ulja nagrizaju stijenke kamenice i one vremenom postaju hrapave i rupičaste. Zato ih je vrlo teško održavati čistim.

Kiselina iz ulja u stijenci kamenice napravi rupice u kojima se zadrži nekoliko kapi starog užeglog ulja, koje kvare novo nadoliveno. To je isto kao kad bi u bačvi ostavili 20-30 litara starog vina koje je otišlo na kvasinu, pa u njega nadolijevali novo.

Plastično posuđe za čuvanje ulja također treba izbjegavati. Za čuvanje manjih količina ulja prikladne su pletene “damižane”, tamno obojenog stakla. Za kvalitetno čuvanje maslinova ulja sve su više u uporabi spremnici od nehrđajućeg čelika, tzv. inox. Ti spremnici imaju ugrađen plovak koji onemogućava dodir ulja sa zrakom. Prirodno maslinovo ulje visoke kakvoće priprema se za tržište pakiranjem u boce od tamnog stakla različitih oblika i veličine.

Svima koji se bave preradom maslina ostaje da slijede ovaj postupak, jer je zajamčen uspješan konačni proizvod – dobivanje kvalitetnog maslinovog ulja.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.