Hrvatski šampionat ekstra djevičanskih maslinovih ulja

0
937

ulje18 šampiona ulja  iz berbe maslina 2008.god natjecalo se za titulu “šampiona svih šampiona”. Dostavljena šampionska ulja ocijenili su  dva stručna panela (žirija) Prehrambeno razvojnog centra i Udruga senzornih analitičara maslinovog ulja (USAMU).Nakon  predstavljanja šampiona od strane organizatora kojima se obratio predsjednika Sabora Luke Bebića  i savjetnika ministra poljoprivrede Vinko Milat.
Zatim je uslijedilo proglašenje pobjednika Ultra ekstra 2009.god. Za njaboljeg uljara svih šampiona proglašen je Dr. Ivica Vlatković iz Novigrada- Zadarska županija. Nagradu i vijenac uručio mu je Luka Bebić predsjednik Hrvatskog državnog sabora u nazočnosti kolega zastupnika Ingrid  Antičević – Marinović i Tonino Picula. Uz Ivicu Vlatkovića zadarski kraj dobio je još jednog ovjenčanog uljara-Željka Vrsaljka, ovdje nagrađenog kao vlasnika i tehnologa uljare u Nadinu kojoj je mljeveno šampionsko ulje.
Skupu se obratio i Dr. Ivica Vlatković, vidno dirnut prestižnim priznanjem
“Zahvalio bi prije svega obitelji bez  koje ovo ne bi postigao. Iznad svega  zahvaljujem naraštajima novigradskih težaka koji su stvarali maslinike  i ostavili nam temelje. Oni su to radili da bi preživjeli, a mi danas da bi kvalitetnije živjeli i njegovali tradiciju. Novigradskih težaka  više nema ,ali je njihovo djelo i trud ugrađeno u ovu nagradu.

Ovogodišnja Ultra ekstra okupila je i pobjednike sira, pršuta, meda i vina koji su također izlagali svoje nagrađene proizvode. Uz naše nagrađene uljare našli smo se i mi vinari sa Sabatine, senzorni analitičari “Olea” iz Zadra, predsjednik Udruge Orkula, direktor TZ Zadarske županije, novinari i dr. Na uzvišenom mjestu hrvatske secesijske kulture i tradicije u srcu Zagreba, uz zvuke komorne glazbe bilo je divno biti maslinar, vinar a i Zadranin.

Imena ovogodišnjih šampiona ulja koji su predstavljeni u Državnom arhivu: Fažana- Anton Puja, Kaštelir-Silvano Tanger, Krasica- Franco Basiaco, Krk – Želimir Brozović, Medulin-Milan Bakić, Mlini – Ivica Vlatković, Mlini- Duilio Belić, Novigrad – Mauricio Fabris, Omiš-Dalibor Jerić, Poreč- Viviano Antolović, Postira- Teo Šantić, Rovinjsko selo-Damir Dobravac, Split- Zoran Zanini, Supetar- Branko Martinić, Tar- Loredana Musizza, Umag- Danijel Kraljević, Vodnjan- Giorgo Cerlon, Zadar- Goran Vukadinović i Zagreb – Ultra ekstra 2009.- Ivica Vlatković.

Izvor: hzpss.hr

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.