vinograd2Ukupno 20 korisnika podnijelo je zahtjeve toj službi u protekloj godini za operativni program podizanja trajnih nasada koji je još 2004. godine donijela Vlada RH. Do sada je na taj način zasađeno 24 tisuće hektara u Hrvatskoj, a na području Zadarske županije u tijeku je podizanje 655 hektara, od čega 343,5 hektara vinove loze i 185 hektara maslina. 

Jedan se zahtjev odnosi na matičnjak loznih podloga (10 hektara) i jedan zahtjev za smokve (48,5 hektara), zatim pet hektara bresaka, 12 hektara jabuka i hektar šljiva. Svi su zahtjevi odobreni i trebali bi biti realizirani do konca 2010. godine. 

Riječ je uglavnom o državnom, šumskom zemljištu koje je dano na zakup na 50 godina, a u tri slučaja u zakup je išlo i crkveno zemljište, dok je u jednome primjeru investitor otkupio od države zemljište i priveo ga poljoprivrednoj svrsi.

Cijena zakupa kreće se od 80 do 200 kuna po hektaru godišnje, a najveći dio zemljišta nalazi se na zapadnom dijelu Ninskih Stanova, Petrčana i Nina (450 hektara), dok je ostali dio na istočnome dijelu (Biljane Donje, Zemunik, Islam Latinski, Poličnik i Stankovci).

U Posedarju – Islamu Latinskome 10 hektara za podizanje matičnjaka loznih podloga dobilo je Voćarstvo i vinogradarstvo d.o.o. Mile Solde. U Biljanima Donjim su tvrtke Dolina Maslina i Bovan d.o.o. iz Zagreba dobile po 27 hektara, a poljoprivredni obrt Plastić iz Nadina 20 hektara, uglavnom za podizanje maslina. 

Najveću investiciju poduzima tvrtka Vigens d.o.o., i to na 139 hektara vinovu lozu i na 30 hektara masline, sve to na području Ninskih Stanova. Jurjević vina d.o.o. Damira Jurjevića podižu na 125 hektara vinovu lozu. 

Nida grupa d.o.o. iz Metkovića na Ninskim Stanovima podiže na 50 hektara masline, te na 47 hektara smokve. Crkveno zemljište na služnost je dobila tvrtka Kraljevi vinogradi d.o.o. Zorana Pantalona i Grgur Ninski d.o.o. Dejana Crnošije, svaki po 19 hektara, i to za vinovu lozu na Ninskim Stanovima, a Pantalon još 15 hektara kao poljoprivredno gospodarstvo na području Nina, i to za vinovu lozu.

Marinko Bušević iz Zatona podiže masline na 35 hektara kod Nina, a kod Poličnika Miodrag Peša na 24 hektara također maslina. Ostali zahtjevi odnose se na manje parcele od dva do pet hektara.

Slobodna-Dalmacija

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.