Na uvoz bumbara iz Nizozemske i Belgije poljoprivrednici godišnje troše milijune kuna.
Iz “laboratorija” u podravskome mjestu Sigecu kod Koprivnice uskoro bi se na tržištu trebali pojaviti prvi bumbari za oprašivanje uzgojeni u Hrvatskoj. Hrvatski povrtlari, a posebno uzgajivači rajčice, tu pčelinju vrstu uvoze iz Belgije i Nizozemske, koje jedine imaju kontroliran laboratorijski uzgoj za komercijalnu upotrebu. Za bumbarsku zajednicu, koja broji stotinjak jedinki, valja izdvojiti 1500 kuna, a procjenjuje se da će se ove godine u Hrvatsku uvesti barem 5000 tih bumbarskih društava. Poljoprivrednike će to stajati blizu osam milijuna kuna, a možda i više jer se bumbari, tvrde upućeni, čak i švercaju.
Priznati pčelar
Stjepan Kebet, priznati podravski pčelar iz Sigeca, odlučio se okušati u uzgoju domaćih bumbara nakon drugoga šestomjesečnog boravka u SAD-u, gdje je uspio proniknuti u tajne toga zahtjevnog posla. – Susretljivošću ljudi s dva sveučilišta u SAD-u uspio sam do potankosti proniknuti u tajne uzgoja bumbara. U svom laboratoriju sada uzgajam čak tri vrste domaćih, autohtonih bumbara – šapuće Kebet u tamnoj prostoriji s prigušenom crvenom žaruljom, dok se s polica, u desecima drvenih kutija, čuje potmulo zujanje.

Ne želi otkrivati tajne
Ne želi otkrivati “tajne zanata”, ali je iz “laboratorijske klime” jasno da bumbari trebaju apsolutan mir, tamu, priličnu toplinu i vlažnost zraka. Kebet očekuje da će prvi izvorno hrvatski bumbari biti na tržištu već za koji mjesec. Osim bumbara, podravski pčelar ima tehnologiju intenzivnog laboratorijskog uzgoja voćne pčele zidarice i pčele rezačice lista djeteline. Već 20-ak godina bavi se selekcijom domaće sive pčele medarice, a posljednjih pet godina intenzivno proučava uzgoj drugih vrsta pčela i domaćih bumbara.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.