Todorićev Agrokor najveća hrvatska vinarija

0
936

Koncern Agrokor Ivice Todorića, slikovito rečeno, postao je najveća hrvatska vinarija. Od početka godine u Zagrebu u Samoborskoj 145 djeluje novoosnovana tvrtka Agrokor vina.

Brendiranje podruma

– Temeljni joj je zadatak upravljanje i razvitak proizvoda, marketinga, prodaje i distribucije unutar sektora vinskog biznisa u koncernu Agrokor – kaže njezin direktor Đuro Horvat. Sve to regulira se poslovnim odnosom s vinarijama i podrumima Agrolaguna, Podrumi Belje, Iločki podrumi, Istravino, Mladina, Vinarija Novigrad i Vizba Valandovo u Makedoniji. I osrednjem poznavatelju naših vinskih prilika jasno je o kakvu je golemu potencijalu riječ. Godišnja je proizvodnja u tom sustavu 20-ak milijuna litara vina. Sada u Hrvatskoj u rodu imaju 1650 hektara vlastitih vinograda, a planirano je da do 2012. u rodu bude 1850 hektara. Valja podsjetiti i da je u tim vinogradima zastupljen i sav relevantan sortiment u nas, od graševine i traminca do malvazije i plavca, te da se uz mirna vina proizvode i pjenušci i najviše kategorije predikatnih vina.

– Temeljna svrha oblikovanja ovakve organizacije stvaranje je preduvjeta za visokokvalitetnu proizvodnju vina i razvijanje, odnosno brendiranje svakog podruma i njegova odredišta te samih vinogradarskih položaja – kazao je Horvat.

Veći izvozni iskorak

– U prvome redu tu je korist za potrošače, potom za ostale čimbenike u tom lancu. Uz afirmaciju vinske Hrvatske, stvaramo prostor i pretpostavke da do 2012. postanemo lider na vinskom tržištu regije – rekao je Horvat.

Očekuju i veći izvozni iskorak, izlazak na tržišta u regiji, u EU i drugdje. Jedino takvi mogu biti prisutni među drugim proizvođačima na svjetskom tržištu.

izvor: Vecernji.hr

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.