ŠIRENJE NEIZLJEČIVE BOLESTI VINOVE LOZE

Oštre mjere usvojene su kako se ta neizlječiva bolest vinove loze idućih godina ne bi proširila na cijelu državu, čime se problem više ne bi mogao kontrolirati i izazvao bi velike gospodarske štete, izjavio je u četvrtak na konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Dejan Židan.

Za sada je za provedbu mjera osigurano pola milijuna eura. Njima je predviđeno da vinogradari odmah nakon pojave bolesti o tome obavijeste odgovarajuće službe, nakon čega se pristupa sječi oboljelih trsova i stvaranju sanitarnog kordona kako se bolest ne bi širila dalje. U slučaju da je bolest zahvatila više od 20 posto trsova, krčit će se cijeli vinograd za što će vinogradari dobiti odštetu od države.

Dosadašnji pokušaji da se širenje bolesti ograniči pokazali se neuspješnima

Bolest žutica vinove loze koju izazivaju fitoplazme neizlječiva je, a dosadašnji pokušaji da se njeno širenje ograniči uništavanjem tih organizama pokazali su se neuspješnima. Kloroza izaziva uvijanje i odumiranje listova vinove loze koji dobivaju karakterističnu zlatnožutu boju.

U Sloveniji je prvi put registrirana 2005. godine u okolici Kopra, a sada je njome zaraženo veliko vinorodno područje oko Novog Mesta na jugoistoku Slovenije. Pretpostavlja se da je do naglog širenja bolesti došlo i neopreznom trgovinom sadnog materijala, odnosno cjepova za nove vinograde.
Bolest žutica vinove loze je zabilježena i u više drugih europskih zemalja, među ostalima u Italiji, Francuskoj i Austriji, a ima je i u vinogradima u Srbiji, prenose slovenski mediji. (Hina)

izvor: GospodarskiList

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.