I pčelari najavili štrajk

0
979


Naime, pčelari su napravili novi Nacionalni program za pčelarstvo. Nakon odrađenih pet sastanaka Povjerenstva za potpore, prijedlog novog programa je izglasan. Ali nakon samo nekoliko dana od državnog tajnika Ministarstva poljoprivrede je, kažu, stigao odgovor da će se mijenjati koncepcija i da će se Povjerenstvo sastati još jednom. Od Vlade traže da ih više ne zavlači jer da su oni sve obavili. Sada je, kažu, red na premijerki. ‘Očekujemo od premijerke i od Čobankovića da se drže onoga što smo izdogovarali. U subotu mi imamo skupštinu i ako se do tada ne očituju krenut ćemo u određene akcije. Naravno pređviđen je i štrajk’, kazao je Martin Kranjec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Inače, pčelare muči i pomor pčela uzrokovan sve većom uporabom jakih pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji. Pčele neobjašnjivo ugibaju i na europskim ispašama, dok su u nekim kineskim pokrajinama potpuno izumrle. Hrvatski pčelari upozoravaju da, nestankom pčela, nije u opasnosti samo proizvodnja meda, već cjelokupna proizvodnja hrane. Tretiranje usjeva i voćnjaka otrovnim pesticidima uzrokuje masovni pomor pčela.

Pčelaru Mariu Fišeru nije svejedno na koji će cvijet njegove pčele sletjeti. ‘Pčele nam ugibaju, najvjerojatnije zbog pesticida’, kazao je i dodao kako pčelari već godinama upozoravaju da pčela čim sleti na cvijet suncokreta – ugiba. Proizvodnja meda u Hrvatskoj je sve manja, a u Europskoj uniji – prepolovljena. Stoga je i EU uputila apel za spas pčela. Prošle je godine u svijetu uginulo čak 30 posto pčelinjih zajednica. To je ozbiljan problem i za proizvodnju hrane jer većinu usjeva i biljaka oprašuju ova mala stvorenja. ‘Ministarstvo poljoprivrede je odmah reagiralo i osiguralo 18 milijuna kuna za liječenje pčela. Nadamo se da će i EU to učiniti da se umiranje pčela smanji’, kazao jeErnest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo u HGK-ovoj Županijskoj komori Osijek.

Francuska i Njemačka već su zabranile korištenje nekih pesticida. Kina je zakasnila. Tamo sada ljudi ručno oprašuju biljke i voćke, a hrvatski pčelari pušu i na hladno. Poljoprivredni proizvođači u utrci za što većim profitom, kažu pćelari, nisu svjesni da – bez pčela – profita uopće neće ni biti.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.