Pad broja cvjetnica, širenje parazita, upotreba pesticida i onečišćenje zraka među desetak su faktora koji stoje iza nedavna propadanja pčelinjih kolonija u Sjevernoj Americi i Europi, objavio je UN-ov program za okoliš.

Ta zbirka problema, a ne samo jedan, što bi bilo lakše riješiti, ubija pčele u košnicama, a možda zaprijeti i divljim pčelama i drugim kukcima presudnima za oprašivanje kultura poput soje, krumpira i jabuka.

‘Ovo što se sada događa s pčelama tek je vrh ledenoga brijega’, rekao je za Reuters Peter Neumann, vodeći autor studije o ‘globalnim poremećajima pčelinjih kolonija i ostalim prijetnjama kukcima oprašivačima’.

‘Nema neposredne prijetnje oprašivačkom katastrofom, ali loše nam se piše’, kaže Neumann iz švicarskoga centra za istraživanje pčela. ‘Moramo nešto poduzeti kako bismo osigurali oprašivanje i budućim generacijama’. Studija je pokazala da propadaju pčelinje kolonije i u Kini, Egiptu i Latinskoj Americi. ‘Ima naznaka da to postaje globalni problem’, rekao je Naumann u telefonskome intervjuu. (Hina)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.