Zvonko Pipić kaže da su ogorčeni postupkom policije jer su svi traktori uredno registrirani i plaćene su sve cestarine te da ne zna kako im policija može zabraniti kretanje. Policija se pozvala na zakonsku odredbu po kojoj se u koloni ne smije kretati više od tri vozila. Da bi doskočili i tome, seljaci su se podijelili u skupine po tri traktora. Odlučni su u nakani da stignu u Zagreb i sada se kreću prema Bjelovaru.

Seljaci-prosvjednici s virovitičkog područja krenuli su nešto poslije 11 sati traktorima prema Zagrebu. Prema riječima Pipića, očekuje da će u Zagreb doći stotinjak traktora.

‘Ministar Čobanković nije nam se javio i više nemamo što čekati, idemo u Zagreb pred Ministarstvo poljoprivrede (u Vukovarskoj ulici), a ako nas tamo ne puste prosvjedovat ćemo na Trgu Francuske Republike’, rekao je Pipić.

Napominje da seljaci prosvjednici ne odustaju niti od jednog zahtjeva. Traže, među ostalim, isplatu poticaja u cijelosti od 2250 kuna po hektaru, da cijena plavog dizela ne prelazi 4 kune, da se prestane s blokadama računa poljoprivrednika na kojima primaju poticaje te smanjenje cijene zakupa državne poljoprivredne zemlje za 50 posto.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Petar Čobanković, odgovarajući na upite novinara novinara u Zagrebu, izjavio je kako neće otići (u Slavoniju) i sastati se sa seljacima prosvjednicima, koji prosvjeduju u organizaciji Sindikata hrvatskih seljaka, istaknuvši da za neka dodatna financijska potraživanja u proračunu nema prostora.

‘Ministar ima puno i drugih poslova i ne može non-stop samo odlaziti na prosvjede i kontaktirati s prosvjednicima. S velikom većinom predstavnika udruga mi smo se dogovorili, u konačnici to se već i realizira, (doneseni su) određeni zaključci, i mi prostora više nemamo’, istaknuo je ministar Čobanković.

‘Ako imaš nekakvo zadovoljstvo, ne možeš stvarati probleme drugim građanima’

Dodao je kako on može imati i razumijevanje ili nerazumijevanje ali za neka dodatna financijska potraživanja, na žalost, u proračunu nema prostora, a nema ni naznaka da bi se proračun mogao povećati. Podsjetio je da su rashode zaledili na razini 2010. godine, da je donešen Zakon o fiskalnoj odgovornosti te da on kao čelnik tijela državne uprave ne može preuzimati obveze koje ne može pokriti proračunskim stavkama

Ponovio je svoje stajalište kako on nema ništa protiv izražavanja niti zadovoljstva niti nezadovoljstva, niti to potiče, ali ne može prihvatiti nikakve blokade prometnica, niti nikakve ultimatume. ‘Ne znači, ako ti imaš nekakvo nezadovoljstvo, da možeš stvarati probleme drugim građanima, ometati promet ili slično’, istaknuo je ministar Čobanković.

Seljaci s vinkovačkog područja odustali od dolaska u Zagreb

Seljaci prosvjednici s vinkovačkog područja, okupljeni oko Sindikata hrvatskih seljaka, nisu danas otišli prema Zagrebu kako bi se pridružili protuvladinim prosvjedima, iako su to ranije najavljivali.

Prema riječima predsjednika Sindikata hrvatskih seljaka Tomislava Pokrovca, seljaci prosvjednici su se spremali za put do Zagreba ali su se u zadnji tren predomislili, te su odlučili radije pojačati postojeće prosvjedne punktove. Seljaci se već deset dana nalaze s traktorima na južnoj vinkovačkoj obilaznici kod Jarmine, koju povremeno u potpunosti blokiraju, a od jutros ponovno djelomično blokiraju i državnu cestu Ilača-Tovarnik prema graničnom prijelazu Tovarnik. (Hina)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.