S obzirom na to da kooperanti Hrvatskih duhana imaju svoju udrugu, kooperanti Agroduhana udružili su se sada radi informiranja o proizvodnji duhana pri ulasku Hrvatske u EU, perspektivi i trendovima. Prema riječima predsjednika Bože Čupara osnovni je cilj udruge razvoj i unaprjeđivanje poljoprivredne proizvodnje i zajedničko djelovanje na zaštiti i promicanju prava i interesa proizvođača duhanskog lista. Na skupštini se okupilo 50-ak nositelja OPG-a koji nastoje zaštititi proizvodnju duhana prije ulaska Hrvatske u EU. Zalagat će se za primjerene poticaje te pokretati inicijative i podnositi prijedloge nadležnim tijelima i organizirati stručna savjetovanja.
– Članovi naše udruge mogu biti i kooperanti Hrvatskih duhana i spremni smo na suradnju s virovitičkom udrugom Krupan list. Ulaskom u EU konkurencija će se povećati, a uz visoke cijene energenata cijene duhana počele su padati. Moramo se izboriti da stanje ostane barem ovakvo, kaže Čupar.
Usvojili su Statut udruge, te izabrali rukovodstvo i NO. Proizvođače su pozdravili predsjednik udruge Krupan List iz Virovitice Željko Aragović i direktor Agroduhana Tomislav Vukelić. Prema Vukelićevim riječima, ljudi žele s Agroduhanom pokušati proizvodnju duhana učiniti rentabilnom i održati proizvodnju.
– Podržavamo Udrugu i nadamo se da će djelovati uspješno. Zajednički nam je interes da se duhan kao kultura zadrži na ovim prostorima, jer alternative nema. Mnogo su uložili u opremu i razumljivo je to što žele biti informirani o onome što donosi vrijeme, rekao je Vukelić.P.Ž.

Glas Slavonije

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.