Naime, zbog pomanjkanja poljoprivrednih proizvoda i velike štete na trajnim nasadima, ionako već previsoke cijene voća i povrća mogle bi još rasti.

“Kilogram krumpira mogao bi uskoro, ako se ovako nastavi, koštati kao kilogram janjetine. Ljudi tako komentiraju ovu situaciju, ali ako i stavimo šalu na stranu, mladi krumpir već je prešao cijenu od 10 kuna za kilogram, a zbog manjih prinosa i nastalih šteta, može se očekivati i daljnji rast cijena. Treba vidjeti što će i ova bura napraviti, jer je u zaleđu Zadra i do orkanskih razmjera. U svakom slučaju, već sada možemo kazati kako će ovo biti jedna od težih godina za poljodjelce zadarskog područja”, prokomentirala je za Slobodnu Dalmaciju voditeljica Područnog odjela Hrvatske poljoprivredne komore dipl. ing. agronomije Gordana Dragun.

Zadarska županija zbog mraza, koji je uništio vinograde, već je za benkovačko-posedarsko područje proglasila stanje elementarne nepogode. A od suše je kasnije stradao i mladi krumpir. Maslina je na svu sreću izbjegla zlo, no zato je vjetar itekako oštetio breskve i nektarine.

“Do sada je palo svega 30 posto uobičajenog prosjeka oborina, nisu se akumulirale ni one zimske, što znači da nas očekuje dosta teško stanje, osobito ne bude li kiša i u nastavku svibnja”, kaže Dragun.

Dosadašnjim nepogodama, procjenjuje se, zahvaćeno je više od 350 hektara vinograda koji su oštećeni od 70 do 90 posto. Šteta se procjenjuje na 15 milijuna kuna.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.