Tajna je u materijalu i konstrukciji štitnika – proizveden je od UV stabiliziranog polipropilena s dvostrukom polupropusnom stijenkom koja propušta unutar cijevi samo onaj dio sunčevog spektra koji je bitan za fotosintezu, čime se stvara efekt staklenika i idealna mikroklima za biljku unutar štitnika. To olakšava i ubrzava njeno preživljavanje i razvoj – objašnjava Davor Lerinc, direktor osječke tvrtke Izis. Partner je tvrtke Tubex iz Velike Britanije, vodećeg svjetskog proizvođača štitnika – zaštitnih cijevi.

Ovi štitnici koriste se već više od 20 godina uspješno u zapadnoj Europi i Americi, ali su kod nas još relativno nepoznati.

Među prvima, pozitivnim iskustvima s primjenom ovakve cjevaste zaštite osvjedočili su se u Hrvatskim šumama na svojim sadnicama u prirodnom okolišu, gdje je, osim divljači, za mladu sadnicu velika konkurencija okolne vegetacije. Na istoku Hrvatske, u Srijemu, dobra iskustva s korištenjem cjevastih zaštitnika imaju u vinogradima Iloka. Naposljetku, budući da je riječ o ekomaterijalu koji je neškodljiv za okoliš, Tubex zaštitnik se prirodnim putem sam raspada u određenom vremenu, te nije neophodno njegovo kasnije zbrinjavanje – naglašava Lerinc.

IZVOR: WWW.GLAS-SLAVONIJE.HR

AUTOR: DARIO KUŠTRO

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.