Proizvođači povrća apeliraju da se u dućanima jasno istaknu deklaracije domaćeg povrća, da se uvedu stože kontrole ili preventivna zabrana uvoza povrća na mjesec, dva.

– Hrvatski proizvođači poštuju sve one mjere koje su potrebite, koriste dozvoljena zaštitna sredstva i sve što je vezano za proizvodnju pod stručnim je nadzorom, kazao je Čobanković te dodao da građani mogu konzumirati domaće povrće bez bojazni za bilo kakve štetne posljedice.
Naglasio je kako ministarstva poljoprivrede i zdravstva prate situaciju te su pojačani nadzor i kontrola pri uvozu i to će ostati do daljnjega. Na pitanje o uvozu naveo je kako je u prvih pet mjeseci uvezeno 500 tona krastavaca, koji su prošli kontrolu.

Stanko Čosić iz tvrtke Agrofructusa navodi kako bilježe pad opće potražnje za povrćem na razini od 30 posto, a kod rajčice, salate i krastavaca iznad 50 posto. Iznio je podatak da se u Hrvatskoj proizvede ukupno oko 28 tisuća tona salatnog krastavaca.

– Pozivamo domaću potrošnju, odnosno cijenjene kupce, cijenjene potrošače, da konzumiraju i da kupuju domaće povrće jer doista nema razloga nekoj bojazni da je domaće povrće na neki način zaraženo, izjavio je nakon sastanka s ministrom Zlatko Zagorec, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara.

Autor/izvor: SEEbiz / HRT

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.