Amerikanci preporučuju malvaziju

0
832

ISTRA MEĐU 10 TOP VINSKIH REGIJA

 

Ovaj izbor pak predstavlja deset svjetskih vinskih regija u usponu koje nude šarm, poseban ugođaj i predivne krajolike išarane vinogradima.

Kao i portal Fodors.com, i Shermanstravel.com Istru ističe kao relativno nepoznatu turističku regiju u Hrvatskoj koja sliči Toskani, ali s nižim cijenama. Dodaju da je istarsko vinarstvo doživjelo svoju renesansu devedesetih godina prošlog stoljeća i da se od tada intenzivno razvija.

Od vinara preporučuju Franca Armana, Benvenutija, Giorgia Claija te Kabolu, a od sorti vina malvaziju, za koju kažu da se odlično sljubljuje s tartufima i morskim plodovima, istarskim specijalitetima. Inače, ovaj set novih reportaža o Istri rezultat je studijskog putovanja grupe američkih novinara prošlog lipnja, kada su im predstavljene razne zanimljivosti.

Arabella Bowen iz Fodor’s Travela, Darren Frei iz Shermanstravela te slobodni novinari Sandra Ramani i Adam Graham, koji su dosad napisali nekoliko reportaža o Istri, bili su u Grožnjanu, Motovunu, Oprtlju, Višnjanu, Vrsaru, Poreču, Puli i Rovinju te na Brijunima.

Obišli su vinski podrum Kabole i Stancije Meneghetti te kantine maslinova ulja Vodnjanca Sandija Chiavalona i Klaudija Ipše iz Ipši, demonstriran im je “lov” na tartufe u Livadama, pokazana zvjezdarnica u Višnjanu, Eufrazijeva bazilika u Poreču te povijesno nasljeđe Pule.

Također, ispričana im je priča o projektu tvrtke Bioaromatica koja želi oformiti arboretum aromatičnog bilja Histria Aromatica pokraj Bala, a posjetili su i baljanske Kamene priče te Rt Kamenjak. Što se hotelijerske ponude tiče, obišli su i istražili ponudu hotela Kempinski u Savudriji i Monte Mulini u Rovinju, a posjetili su i Zelenu Lagunu u Poreču te male hotele San Rocco u Brtonigli i Kaštel u Motovunu.

izvor: GlasIstre

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.