Svake godine EU uvozi oko 18 milijuna tona soje i 20 milijuna tona jela od soje iz Brazila, SAD-a i Argentine. Većina uvezene soje ulaze na tržište kao hrana za stoku. Ipak, značajna količina soje se obrađuje mlinovima za ulje i pruža osnovu za mnogobrojne aditive u hrani.

GMO soja se sada široko uzgaja u glavnim zemljama proizvođačima soje u svijetu, tako iu velikim, proizvodi od soje na svjetskom tržištu su barem djelomično napravljeni od GMO soje. Konvencionalno izvedena soja je sada jedino dostupna iz sjevernog Brazila, gdje se brodovi provjeravaju na GMO sadržaj, ako testovi pokazuju da je sadržaj GMO-a ispod 0,9 posto, označavanje nije potrebno.

Obrada soje: Hrana, ulje i aditivi
Većina soje dostavljena u Europu je obrađena u mlinovima za ulje:

• Dio ulja (20%) je odvojen i obrađen kao jestivo ulje.

• Ostatak proteinima bogatog jestivog dijela soje se koristi kao hrana za životinje.

• Samo mala količina soje se koristi za pravljenje bezbroj sojinih proteinskih aditiva koji se nalaze u hrani. Oni se prave od nenauljenih sojinih pahuljica, koje su napravljene zagrijavanjem soje kako bi se eliminirale neželjene supstance.

Neka soja ne obrađuje u mlinovima za ulje, tradicionalni sojini proizvodi kao tofu se prave od cijelih zrna s posebnim zahtjevima kvalitete.Obično, soja za tofu se proizvodi pod određenim dogovorenim sporazumom.

Pregled: Hrana na bazi soje i stočna hrana

Proizvodi od soje zahtijevaju označavanje ako se osnovna sirovina sastoji barem djelomično od genetski modificirane soje.  Nenamjerni, tehnički neizbježni dodaci GMO sadržaja do 0.9 posto su isključeni iz označavanja.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.