Svinje iz Danske zaražene s LA-MRSA bakterijama

0
1370

danish-crown-c-alastair-philip-wiper-22Kako je sve pošlo tako po krivu?

Još je gore to što Danska godišnje izveze 19.000 svinja za rasplod. 2015. godine sve su zemlje EU osim Malte, Luksemburga, Cipra i Hrvatske iz Danske uvozile svinje za rasplod.

Najmanje 63% tih svinja zaraženo je s LA-MRSA, ali budući da ih se ne provjerava prije izvoza i da farmeri nisu obavezni o tome obavijestiti kupce, kupci ne znaju ništa o tome.

Od otkrića LA-MRSA-e 2006. godine danska se industrija svinja snažno protivi pokušajima da se poboljša proizvodnja te umjesto toga inzistiraju na tajnovitosti. Kad su dva novinara 2012. godine zahtijevala popis zaraženih farmi, industrija je zahtjev blokirala te tužila vlasti.

Izvoz bakterije

Danas se pretpostavlja da oko 12.000 Danaca prenosi bakteriju. Zna se za šest smrtnih slučajeva, možda ih je bilo i više prije početka praćenja 2011. godine. Usprkos tome izvoz svinja postavit će nove rekorde 2016. godine.

Nova studija dokazala je da su 2 od 3 slučaja LA-MRSA-e u Norveškoj uzrokovana bakterijama iz Danske. Iako je Norveška zabranila uvoz svinja, bakteriju su donijeli gostujući farmeri i veterinari iz Danske.

pigyRješenje je jednostavno

Vlasti i industrija svinja u Norveškoj su se ujedinili kako bi se borili protiv zaraze te je ona u Norveškoj gotovo iskorijenjena. U međuvremenu, Danci tvrde da bi borba protiv bakterije naštetila profitu. Stoga Danci – a time i ostatak svijeta – moraju naučiti živjeti s bakterijom.

U 8 godina Danska je došla od 0 inficiranih farmi, do gotovo 100% inficiranih. Ako se granice ne zatvore za zaražene svinje, pitanje je vremena dok ne bude zaražena cijela EU. Neki će ljudi umrijeti zbog toga.

Rješenje je jasno: osigurajte da samo zdrave danske svinje prelaze vaše granice, prije nego bude prekasno, zaključuje Hansen.

Index.hr

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.