Ministarstvo poljoprivrede do 9. lipnja provodi javnu raspravu o prijedlogu zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG), kojim će se konačno definirati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo kao organizacijski oblik u kojem se obavljaju gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezane dopunske djelatnosti, način i uvjeti za upis u Registar OPG-a, prava i obveze, odabir i odgovornost nositelja OPG-a, zapošljavanje, nadzor nad primjenom zakona i slično.

– Napokon ćemo imati zakon koji će obiteljska poljoprivredna gospodarstva razlikovati od svih ostalih gospodarskih subjekata i koji će pomoći uređenju tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Želimo kvalitetan i promišljen propis, propis koji će biti provediv u praksi i koji će imati pozitivne učinke na OPG-e i na cjelokupno gospodarstvo – kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Upis u registar OPG-a

Prijedlogom zakona, OPG je definiran kao gospodarski subjekt – fizička osoba koja samostalno i trajno obavlja djelatnost poljoprivrede i s njom povezane dopunske djelatnosti, a temelji se na radu njegovih članova te korištenju vlastitih i/ili unajmljenih proizvodnih resursa.

izvor: vecernji.hr