Svi naši silosi započeli su s otkupom pšenice, a cijena koju smo objavili veća je od izvozne, kaže Drago Šurina

Tvrtka Granolio – najveći hrvatski proizvođač brašna objavio je otkupnu cijenu ovogodišnjeg uroda pšenice od 1 kn za kilogram.

To se odnosi na pšenice III. klase tj. s postotkom proteina od 11 do 12,5 %. Druga klasa pšenice bit će plaćena po 1,05 kn/kg, a I. klasa po cijeni od 1,10 kn/kg.

Kako iz Granolia poručuju planiraju u startu otkupiti 100.000 tona, kao i svake godine, a razliku do ukupno potrebnih 160.000 tona će, kako navode, nabavljati sukcesivno.

“Granolio će svim svojim kooperantima isplatiti pšenicu odmah po primitku faktura. Svi naši silosi počeli su s otkupom pšenice koja je ove godine mnogo bolje kvalitete, a cijena koju smo objavili veća je od izvozne”, kaže Drago Šurina, član Uprave Granolia te dodaju kako smatraju da će ove godine vrlo male količine ići u izvoz.

Naime, kako navodi Šurina, sa 100.000 hektara zasijanih pšenicom ove godine očekuje se između 550.000 do 600.000 tona pšenice, a budući da Hrvatska ne troši više od 400.000 tona razlika će se vjerojatno izvesti.

Valja navesti da je ovo prvi put da je netko od otkupljivača pšenice uoči žetve odnosno u njezinim počecima izišao s jasno definiranom otkupnom cijenom. Ranijih su godina, podsjetimo, otkupljivači kalkulirali, skladištili urod pa skupo naplaćivali troškove, otezali s objavom cijena, pozivali se na okruženje francuske, mađarske i ine burze.

 

Zdenka RUPČIĆ/GlasSlavonije