– Pojavili su se prije 3-4 dana, konkretno na mojih sedam parcela. Prvo su razvukli kablove, a onda jedna vožnja, druga, treća kamionima i tim strojevima… Prvo sam mislio zvati policiju, a onda sam čuo o čemu se radi iako nisam zbog toga nimalo sretan. Štoviše, smatram da je nedopustivo ući u nečiji posjed a da se ne pita vlasnika. Valjda je red da me netko obavijesti o ulasku na moju zemlju, u moje usjeve – nezadovoljan je Zlatko Šmituc iz Orolika, na čijem su polju suncokreta razvučeni kablovi kao prethodnica strojeva, a već ima štetu na pšenici, soji, suncokretu… Istina, Vermilion će svu štetu ratarima nadoknaditi. Čak i više od realne štete. No, problem je u tome što je puno poljoprivrednika za to doznalo tek nakon što im je iza strojeva ostao trag polegnutih i uništenih kultura. Šmituc ističe da ne bi pristao da je mogao birati, unatoč odšteti, jer drži da će od vibracija i “vagaša” imati i indirektnu štetu. Neobična je slika slavonskih polja u okolici Orolika. Po njima su razvučeni kilometarski kablovi, koji su preko cesta premošteni stupcima, a po njivama se umjesto traktora voze kamioni i specijalni strojevi.

– Došli su nam u četvrtak, nakon što su završili posao, predali formulare koje trebamo ispuniti i do srpnja bismo trebali dobiti odštetu. Zahvatili su širinu od 2,70 metara, a plaćaju za 4 metra, pri čemu priznaju 8 tona pšenice po hektaru, 4 tone suncokreta… Imaju točno izmjereno koliku su površinu zahvatili i tako će platiti. Nije to uopće loše, a mi svejedno to nismo mogli spriječiti – rekli su nam Martić i Macura.

Problem je očito nastao u komunikaciji. Naime, iz Vermiliona su još u veljači na sastanku održanom u Vukovarsko-srijemskoj županiji sve gradonačelnike i načelnike izvijestili da će ovog proljeća početi s radovima, a isto su učinili i posebno u svakoj općini prije nego što su počeli s radom. No, čini se da neke općinske vlasti nisu odradile svoj dio posla i o tome informirale svoje mještane. Zdravko Zvonarić, načelnik Općine Tompojevci, kaže nam da kod njih nema nezadovoljnih ratara.

– Sve smo naše sumještane obavijestili i svi su znali što će se raditi. Neki su čak sa zanimanjem pratili što se događa i ispitivali ljude iz Vermiliona jesu li na njihovoj njivi otkrili naftu – rekao nam je Zvonarić

z Vermiliona su nas izvijestili da će s radovima završiti do 15. svibnja, pri čemu će obuhvatiti oko 0,65 km2 zemljišta na otprilike 1000 katastarskih čestica.

“Preko agrikulturnih površina i livada koriste se vibratori – ekološki najprihvatljiviji izvor seizmičkog vala. U predjelu koji je za vibratore neprohodan (npr. šume) kao izvor seizmičkog vala koristi se eksploziv koji se postavlja u rupe dubine 5 m na razmaku od 20 m. Vlasnici-posjednici zemljišta obaviješteni su pojedinačno i dobivena je njihova usmena suglasnost, a na javnim mjestima su izvješeni informativni oglasi i podijeljene informativne knjižice. Nadoknada štete će se obaviti po istom postupku kao što smo to obavili u slučaju 2D Pleternica u 2017. godini. Svim vlasnicima-posjednicima će biti nadoknađena šteta na temelju visine nadoknade za svaku od oštećenih kultura. Nagodbu će potpisati i predstavnici lokalne zajednice”, stoji u odgovoru koji potpisuje Bryan Sralla, izvršni direktor za srednju i istočnu Europu Vermilion Energyja. Inače, u Pleternici je taj posao prošao bez ikakvih “repova”.

Jutarnji list