Prema procjeni kompanije, imate li hektar zemljišta, prihodi se mogu popeti na 200 tisuća kuna po sezoni, odnosno oko 120 tisuća kuna dobiti.

Podravci, naime, godišnje treba oko 1400 tona krastavaca za preradu, no od svojih kooperanata u Hrvatskoj može otkupiti samo oko 800 tona. Ostatak, objašnjava Zdravko Dimač, direktor Sektora poljoprivrede, još moraju uvoziti iz susjednih zemalja poput Bosne i Hercegovine te Mađarske. Strateški je plan, stoga, potaknuti što više manjih obiteljskih gospodarstvenika da postanu dijelom Podravkine proizvodne mreže, koju danas čini više od 2800 kooperanata.

Predsjednik Uprave Podravke, Marin Pucar

– Cilj nam je da do 2022. godine kompletnu sirovinsku bazu za naše proizvode dobivati iz domaćeg uzgoja. Započeli smo intenzivnu suradnju s OPG-ima diljem Hrvatske i želimo im pokazati kako se na moderan način mogu uzgajati povrtlarske kulture za koje nisu potrebne velike površine – istaknuo je Pucar tijekom berbe krastavaca na Podravkinu pokusnom polju u Koprivnici, u kojoj je sudjelovao cijeli viši menadžment kompanije.

Sorta krastavaca koje Podravka prerađuje i kiseli specifična je po tome što poljoprivrednik, ako želi imati proizvod najviših razreda, odnosno ekstra i prve klase čija se otkupna cijena po kilogramu kreće između sedam i pet kuna, plodove mora brati svakodnevno, ponekad i

dvaput dnevno, jer bi u protivnom krastavci mogli previše narasti i prijeći u niže (i jeftinije) kategorije.

Budući da je riječ o isključivo ručnoj berbi, krastavci pripadaju zahtjevnim povrtlarskim kulturama, no uz nekoliko intenzivnih mjeseci mogu pružiti značajan dodatni prihod obiteljskim gospodarstvima, smatra rukovodeći kadar Podravke.

U sklopu strateškog plana, kompanija teži dugoročnoj suradnji s kooperantima. Tijekom studenog i prosinca pozivaju zainteresirane poljoprivrednike na dogovor, nakon čega se potpisuje ugovor s dogovorenom otkupnom cijenom. Dodatno, Podravka nabavlja sjeme kako bi osigurala standard kvalitete, a kooperantima pruža i mogućnost edukacija.

– Cijena je zagarantirana, a kod proizvodnje krastavaca nema ograničenja i neće je biti barem još nekoliko godina. Sve što proizvedete će se otkupiti i u veoma kratko roku isplatiti – poručio je domaćim poljoprivrednicima Zdravko Matatun, direktor Službe razvoja poljoprivrede.

novac.hr