Državno natjecanje orača svake godine budi sve veći interes kod poljoprivrednika, a na njemu sudjeluju najbolji hrvatski orači, koji su svoje snage i vještine rukovanja traktorom i plugom već odmjerili na županijskim natjecanjima. Na natjecanju u oranju sudjelovala su 32 orača iz 16 županija u dvije kategorije: pluga premetnjaka i pluga ravnjaka. Pobjednici Državnog natjecanja ostvaruju pravo sudjelovanja na 66. Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Sjedinjenim Američkim Državama.
Najbolju brazdu zaorali su u kategoriji plugova ravnjaka Saša Višak, Mihael Sklizović i Fran Andrej Jalušić. U kategoriji plugova premetnjaka poredak je sljedeći: Ivan Spudić, Josip Kosanović te Josip Martinović. Pregled rezultata u oranju konjima: Jure Capan, Adam Dorić, Zdravko Bičanić te Josip Dugaja. Ekipni poredak po županijama je: Koprivničko-križevačka, Karlovačka i Osječko-baranjska županija.


– Natjecanje u oranju jedinstvena je poljoprivredna manifestacija koja spaja poljoprivredu i gospodarstvo s turizmom, ali i tradicijskim vrijednostima ruralnih područja. Natjecanje u oranju konjima dokaz je da nismo zaboravili na našu tradiciju i naše konje, a tako prenosimo mladima dio naše povijesti kako se nekada oralo – kazao je Tolušić.
Ministar je obišao i sajamske izlagače poljoprivredne mehanizacije i opreme te ostalih proizvoda i usluga za poljoprivredu pa izjavio i poručio: “Veseli me vidjeti nove traktore na našim poljima koje su naši poljoprivrednici kupili sredstvima iz Programa ruralnog razvoja, koji je ključan za daljnji razvoj hrvatske poljoprivrede. U posljednje dvije godine poljoprivrednici su kupili više od 500 novih traktora, a kroz Program ruralnog razvoja ugovorili smo više od tisuću projekata kojima se nabavlja nova mehanizacija. Poljoprivrednici, razvijajmo i dalje naše potencijale, pratite natječaje kako biste obnovili farme, plastenike, kupili mehanizaciju ili nove životinje.”
Veliku potporu manifestaciji dala je Osječko-baranjska županja čiji je dožupan Goran Ivanović pozdravio nazočne i pohvalio organizatore. “Slavoniji, Baranji i Srijemu ne treba humanitarna pomoć, nego partnerska pomoć hrvatske Vlade, u što uopće ne dvojim. Potpredsjednik Vlade i ministar Tolušić i premijer Andrej Plenković ljudi su koji prepoznaju da ovaj kraj može mnogo više nego što sada daje. Hrvatsku posjeti 16 milijuna turista, više je od 110 milijuna noćenja i nije istina da ovdje proizvedenu hranu ne možemo plasirati na našem moru. To je nonsens koji se mora promijeniti. Župan Ivan Anušić u tom segmentu ima jasnu viziju, ali ne može ju ostvariti sam, treba mu partnerski odnos Vlade. Naravno, i odavde šaljem poruku Vladi da skupa napravimo od Slavonije, Baranje i Srijema ono što su nekada bili, a to je perjanica gospodarskog rasta cijele Hrvatske. Problem je prepoznat, Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem platforma je s koje se može djelovati, a sljedeća sjednica Savjeta bit će u Osijeku. Mislim da će se pomaci vrlo brzo vidjeti”, kazao je dožupan Ivanović.
Sudionike je pozdravila predsjednica HUONO-a uime organizatora natjecanja Draženka Grah koja je i sama oračica. Darko Aračić, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH, kazao je kako se na Farmshowu mogla vidjeti recentna svjetska proizvodnja i da je zadovoljan što seljaci zanavljaju opremu za rad. Ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek kazao je da njegovi djelatnici na terenu savjetuju kako kvalitetno pripremiti zemljište.

Glas Slavonije