Osatina je, kako ističu u GDi-ju, krenula 1993. s tri zaposlena, a u 2017. ostvarila je godišnji prihod od 50 milijuna eura. Suradnjom dvaju tvrtki, Osatina je ostvarila praćenje svake pojedinačne sadnice i životinje u svojoj proizvodnji kao i tone otpada koju ponovo koristi za preradu u električnu energiju.

– Naša nagrada Osatini ilustracija je što se sve može postići i kako ide transformacija znanja prema praktičnoj koristi. Ovo je dokaz da nema mjesta izgovorima koje često čujemo u Hrvatskoj da se ne može, da nema mogućnosti i tome slično. Oni su spojili svaki dio imovine i resursa, svaku operaciju u jedinstveni sustav. Iz onoga što drugi smatraju otpadom, Osatina stvara novu energiju – obrazložio je nagradu Osatini direktor GDi-ja Boran Lončarić.

Središnji dio Solutions Daya bio je panel Digitalna ekonomija za industriju i upravu uz učešće predsjednika Vijeća Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti Tonka Obuljena, člana Uprave Odašiljača i veza (OiV) Mate Botice, direktorice Odjela za regulatorne poslove i EU fondove VIPneta Martine Dragičević, operativnog direktora HT-a Milana Medena i Borana Lončarića.

Podržavši ocjenu ostalih sudionika panela kako poboljšanja kvalitete poslovanja tvrtki i rada javne uprave u Hrvatskoj nema bez digitalizirane ekonomije koju mora podržavati svima jednako dostupna i brza mreža širokopojasnog interneta, Mate Botica je naveo kako OiV kao jedan od nositelja projekta izgradnje širokopojasne agregacijske infrastrukture trenutno rade na studiji izvodljivosti tog projekta koja bi, najavio je, trebala biti gotova do proljeća iduće godine.

Vodeći u Serdnoj Europi

Iznoseći najnovije pokazatelje poslovanja GDi-ja, Boran Lončarić je, među ostalim, izdvojio zadržavanje pozicije srednjoeuropskog lidera u ponudi softvera za cjelovito upravljanje kompleksnim poslovnim procesima te pokušaj proboja na tržište Južne Azije i Australije.

– Jedan smo od vodećih IT holdinga u Srednjoj Europi. Novost u ovoj godini je da smo otvorili urede u Bukureštu i Varšavi. Izvozimo u 11 vremenskih zona. I u Hrvatskoj radimo izvrsne stvari, primjerice, u upravljanju energetskoj infrastrukturi, postrojenjima u obnovljivim izvorima energije i upravljanju zagrebačkom zračnom lukom – istaknuo je Lončarić.

Solutions Day okupio je oko 200 IT stručnjaka i korisnika GDi-ijevih rješenja za ujedinjavanje procesa upravljanja imovinom, resursima i operacijama u industriji i upravi.

 

novac.hr