Naslovnica AgroVijesti Aktualno Uplatio kombajn preko interneta i euri ošli u vjetar

Uplatio kombajn preko interneta i euri ošli u vjetar

0
860

Glas Slavonije doznaje da je kupnju velikog i skupog stroja dogovorio preko interneta s nepoznatim prodavačem u drugoj polovini studenoga prošle godine. Primivši predračun, obavio je uplatu, čekao da mu stigne kombajn i mislio kako je dobro prošao, kupivši ga za nekoliko tisuća eura (kombajni stari 20 godina koštaju oko 20 tisuća eura). Međutim, nesretni Slavonac ubrzo je shvatio da je prevaren i pokraden.

– Tijekom studenoga 2018. godine 46-godišnjak je preko interneta na području Đakovštine s nepoznatim počiniteljem dogovorio kupnju kombajna te je nepoznatom počinitelju uplatio nekoliko desetaka tisuća kuna. Kombajn mu nije isporučen, niti mu je vraćen novac. Tragamo za nepoznatim počiniteljem – stoji u kratkom priopćenju PU.

Veliki poljoprivrednici iz Đurđanaca pokraj Đakova, obitelj Markić, i sami često poljoprivrednu mehanizaciju kupuju preko interneta. Saša Markić kaže kako su svjesni da rizik pritom postoji, no da postoje načini kako biti siguran da će kupoprodaja završiti na zadovoljstvo obiju strana.

– Svjesni smo rizika, no mi svaku kupnju uvijek prethodno dobro provjerimo. Radimo samo s tvrtkama o kojima se informiramo od drugih, a pratimo i njihove službene stranice, tražimo garanciju, raspitamo se kako posluju i drugo. Jer, kupnja preko interneta bude povoljnija i više tisuća eura. Posljednje što smo kupili je traktor – kupili smo ga preko interneta od jedne tvrtke za 16.000 eura, a inače je 30.000 eura – kaže Saša Markić.

– Uvijek dobro prođemo, ali smo oprezni, a to znači da privatni oglasi preko interneta ne dolaze u obzir, samo oglasi tvrtki koje možemo provjeriti – kaže Saša Markić za Glas Slavonije.

Ovi su poljoprivrednici preko interneta silokombajn kupili za 50.000, a prskalicu za 15.000 eura. I sami znaju za primjere gdje su ljudi nasjeli na privatne oglase na internet-oglasnicima i ostali bez velikih novčanih iznosa.

– Prije desetak dana čovjek iz Slavonskog Broda tako je planirao kupiti Mercedes i uplatio 25.000 eura. Došao je na naznačenu adresu, a ondje ni prodavača ni Mercedesa – kaže Markić.

 

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.