“Monsanto je stavio na tržište nesiguran proizvod, manipulirao znanošću i javnim mnijenjem i dosljedno je obmanuo ljude da vjeruju da je Roundup siguran” – rekla je Jennifer Moore, jedna od tužiteljskih odvjetnika, prije nego što je obrana tvrdila na suđenju da je tvrtka “zlostavljala” istraživače kako bi suzbila negativne studije o ubojici korova.

Bayerov pravni tim koji zastupa Monsanto i dalje tvrdi da Roundup i njegov aktivni sastojak glifosat ne uzrokuju rak i da je siguran za uporabu. Također se navodi da su regulatori diljem svijeta odobrili proizvod.

Njemačka tvrtka Bayer utvrdila je da je jednoglasna odluka šestočlane porote razočaravajuća. “Uvjereni smo da će dokazi u drugoj fazi suđenja pokazati da je ponašanje tvrtke Monsanto bilo prikladno i da tvrtka ne bi trebala biti odgovorna za izazivanje raka kod g. Hardemana” – navodi tvrtka.

Nisu svi suglasni s procjenom tvrtke Monsanto/Bayer AG. “Današnja presuda pojačava … ono što znanstvenici države Kalifornije i Svjetske zdravstvene organizacije zaključuju: Glifosat uzrokuje rak kod ljudi” – izjavio je predsjednik Radne skupine za okoliš Ken Cook. “Kao i slične tužbe, brojnost dokaza će rasti da Roundup nije siguran za zdravlje ljudi i da je tvrtka to pokušala prikriti.”

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.