U četvrtak je zasjedao ocjenjivački sud koji je imao ugodnu ali nimalo laku dužnost kušati sve pristigle uzorke kulena i šunke i ocijeniti koji su najbolji. Na prvi Festival pristiglo je sedam šunki i 34 kulena iz cijele Slavonije i Baranje. Ocjenjivački sud činili su dr. Đuro Senčić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, predsjednik, dr. Danijela Samac s istog fakulteta i dr. Mario Škrivanko, ravnatelj Veterinarskog zavoda u Vinkovcima. Kod šunke i kod kulena ocjenjivali su vanjski izgled, izgled presjeka, miris, čvrstoću i okus.
Slikovni rezultat za kulen, šunka
– Kvaliteta i šunke i kulena koji su pristigli na ocjenjivanje je, općenito, vrlo dobra. Imali smo samo dva uzorka lošijih kulena, a ostalo je sve bilo zadovoljavajuće kvalitete. Prvo kod kulena ocjenjujemo vanjski uzgled, ne smije biti pljesniv, naboran, ne smije biti u mrežici, mora biti povezan špagom, zatim ocjenjujemo boju presjeka, udjel masnog tkiva, vezivnog tkiva, šupljine, ali najviše bodova dajemo za okus i miris. Slično je i u ocjenjivanju šunke, gdje gledamo na vanjski izgled, presjek, konzistenciju, okus i miris, koji, kao i kod kulena, donose najviše bodova – objašnjava dr. Đuro Senčić, koji ima dugogodišnje iskustvo ocjenjivanja na šunkijadama i kulenijadama, a i autor je stručne knjige Slavonska šunka, hrvatski autohtoni proizvod, objavljene 2009. u Osijeku. To je, prema ocjeni recenzenta, dr. Branka Berića, prvo monografsko djelo o šunki u Hrvatskoj, gdje “autor na vrlo stručan i pregledan način, razmatra sve bitne čimbenike u proizvodnji kvalitetne slavonske šunke” i pritom se oslanja na tradicionalne postupke proizvodnje šunke, “ali protumačene i oplemenjene suvremenim znanstvenim spoznajama”. Knjiga će, drži dr. Berić, pomoći proizvođačima šunke da što kvalitetnije proizvode taj proizvod prepoznatljiv za Slavoniju.

Ocjenjivanje rakije i vina predviđeno je za subotu, s novim povjerenstvom predvođenim za vino dr. Ivanom Alpeza iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, a za rakije dr. Antunom Jozinovićem s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka.

Organizatori se nadaju kako će, uz Vinkovačke jeseni, Advent u Vinkovcima, Vinkovačko ljeto i Rimske dane, i ova manifestacija postati dio prepoznatljivosti grada na Bosutu, koja će privući ljubitelje slavonskih specijaliteta. M.Flego

Glas Slavonije

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.