Tisuće poljoprivrednika traktorima su stigle u Den Haag u trećem velikom prosvjedu zadnjih tjedana. Putem su blokirali više od 375 kilometara cesta.

U Den Haagu su odbili poslušati nalog da prosvjed ograniče na za to predviđene lokacije, dovezavši se u središte grada unatoč tome što su traktore trebali parkirati u predgrađima i autobusima stići do lokacije prosvjeda.

Vlasti su ranije pozvale u pomoć i vojsku da postavi velika vozila na nekoliko cesta kako bi blokirala pristup sjedištu parlamenta koji su poljoprivrednici naumili blokirati traktorima.

Slikovni rezultat za Dutch farmers protest holland

Poljoprivrednici su započeli kampanju nakon što je u svibnju sud odlučio da Nizozemska krši europska pravila o emisijama.

Uzgoj stoke vodeći je uzrok zagađenja dušikom, uz građevinarstvo i promet. Ali poljoprivrednici tvrde da su poduzeli značajne mjere da smanje emisije te da se podcjenjuje njihovu ulogu u proizvodnji hrane za zemlju.

Vlasti nisu najavile nikakve konkretne mjere protiv poljoprivrednika, ali je jedna politička stranka sugerirala da Nizozemska smanji broj grla stoke u uzgoju.

Nizozemski znanstvenici kazali su u srijedu da su emisije dušika u Nizozemskoj po glavi stanovnika daleko veće nego drugdje u EU, čak četiri puta od europskog prosjeka, a 61 posto potječe od poljoprivrede.

T-portal

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.